Spring til indhold
Luk

Om Odense  

Carl Nielsens karriere begyndte i Odense

 

Af Jørgen Larsen

 

 

Det lå ikke i kortene, at Carl Nielsen (1865-1931) skulle få en karriere som musiker, dirigent og komponist. Der blev ganske vist spillet meget musik i hans barndom i henholdsvis Nr. Lyndelse og Nr. Søby, men der var ikke penge til at give ham en musikuddannelse. Derfor kom han efter konfirmationen i 1879 ud at tjene hos en høker. Det gik imidlertid ikke så godt. Det var derfor held i uheld, at der på samme tid dukkede en stilling op som musiker ved 16. bataljons - senere 6. Regiments - musikkorps i Odense. Efter at have vundet en ansættelseskonkurrence spillede Carl Nielsen i dette orkester fra 1. november 1879 til 31. december 1883. Herefter kom han på Det kgl. danske Musikkonservatorium i København - så ansættelsen i Odense var indgangen til hans professionelle, musikalske karriere.Carl Nielsen fotograferet i 1882.  Carl Nielsen boede i sin Odense tid blandt andet i Albanigade nr. 26.
(fot. Carl Nielsen Museet)  (fot. Marie Elisabeth Rump)  

 

I sin erindringsbog, Min fynske Barndom, fra 1927 fortæller Carl Nielsen om sine oplevelser i Odense, og de fylder ca. den sidste tredjedel af bogen

 

Hans instrumenter var signalhorn og altbasun, og i orkestret fik han for første gang længerevarende og systematisk musikundervisning. Militærmusikerne havde mange funktioner. De gav f.eks. kommandosignaler ved øvelser i felten eller spillede ledsagemusik, når afdelingerne var på march. Men de gav også et stort antal offentlige koncerter, hvor der blev spillet militærmusik, stykker fra nyere operaer og operetter – der var f.eks. musik af H.C. Lumbye, Mozart og mange andre. Så ansættelsen gav masser af træning i sammenspil og optræden samt kendskab til et stort repertoire.

 

Kendskab til et bredere, klassisk repertoire fik Carl Nielsen også ved at spille sammen med nogle af kammeraterne i en strygekvartet og især sammen med Jacob Christian Outzen (1826-1901), en københavnsk musiklærer, der var havnet som værtshuspianist i Odense.

 

Også uden for selve orkestret spillede militærmusikerne en stor rolle i Odenses musikliv, da de havde mange civile engagementer f.eks. på Odense Teater eller i kulturelle og selskabelige foreninger. En ansættelse i regimentsorkestret gav mange civile muligheder.

 

Takket være et sponsorat, som skolemanden og politikeren Klaus Berntsen havde taget initiativ til, blev det også muligt for Carl Nielsen at få privat musikundervisning i violin, klaver og fløjte hos Carl Larsen, der var klokker ved Vor Frue Kirke og en drivende kraft i det odenseanske musikliv.

 

Carl Nielsen var indkvarteret mindst fire forskellige steder i Odense. Først hos en glarmester (muligvis Vestergade 80), dernæst i Skt. Knudsgade 13 og Kronprinsensgade 28 (nuværende 30) og endelig Albanigade 18 (nuværende 26). De to sidste værelser, som han beboede fra 28. juli 1880 til 31. december 1883, var eneværelser, hvor han - som noget helt afgørende for den videre karriere - havde mulighed for at øve sig og for at komponere i fred. Og en række mindre værker blev faktisk komponeret her - bl.a. efter opfordring fra kolleger i orkestret.

 

For Carl Nielsen var der så at sige musik fra morgen til aften, men der blev også tid til at læse bøger, deltage i underkorporalsskolens undervisning i regning, skrivning og læsning, dyrke kontakten med kollegerne, der kom fra mange forskellige steder og miljøer, og til at møde nogle kvinder. De godt fire år i Odense var en dannelsesrejse, der førte frem til det næste afsnit i hans liv i København. En vigtig kontakt, som Carl Nielsen havde fået i Odense, var købmand Jens Nielsen og hans kone, der sammen med grosserer Albert Sachs og fabrikant Hans Stephan Anthon Ludvig Demant var med til at finansiere konservatorieuddannelsen.

 

Carl Nielsen vendte tit tilbage til Odense. Det skete f.eks. i oktober 1888, da han dirigerede sin nykomponerede Lille Suite for Strygere på Odenses nye rådhus, hvilket i øvrigt var hans debut som dirigent. I 1930 dirigerede han på Odense Teater sin musik til stykket Amor og Digteren - skrevet i anledning af H.C. Andersens 125 års fødselsdag.

Læs mere her.