Spring til indhold
Luk

Om Odense 

Magten, Retfærdigheden og Visdommen

 

af Claus Thøgersen

 

Odense Rådhus blev indviet den 4. maj 1883. Den odenseanske billedhugger Aksel Hansens (1853-1933) "Magten, Retfærdigheden og Visdommen" troner over indgangen i form af en kriger med sværd, retfærdighedens gudinde Justitia med vægtskål samt en skægget vismand med bog.

 

Magten, Retfærdigheden og Visdommen   Retfærdigheden

Magten, Retfærdigheden og Visdommen.

Justitia i Aksel Hansens fortolkning med vægt, scepter og tørklæde.

 

Figurerne symboliserer folkestyrets magtdeling i henholdsvis den udøvende, dømmende og lovgivende magt. Justitia, Retfærdigheden, afbildes traditionelt med et tveægget sværd, men det er her erstattet af et scepter, som symboliserer autoritet. Det må antages, at Aksel Hansen mente, at kunstværket ikke skulle omfatte to sværd - krigerens sværd symboliserer her nogenlunde det samme som Justitias traditionelle sværd gør. Justitia har i traditionelle afbildninger desuden bind for øjnene. Det skal symbolisere, at retfærdigheden er blind, dvs. behandler alle lige. I Aksel Hansens værk har hun i stedet et tørklæde eller slør, der skygger for øjnene. Om det skal betyde, at Odenses Retfærdighed ikke er helt blind, kan vi efter Hansens død kun gisne om.

 

Statuerne er lavet af zink, som i 1800-tallets anden halvdel var et billigt alternativ til sten og bronze. De blev normalt malet, så de så ud som bronze eller sten. Malingen på disse statuer er dog for længst slidt væk af vind og vejr. I 1980'erne måtte de igennem en omfattende restaurering.

 

I 1935 skrev en håndværker sit navn med blyant på statuen af Visdommen. Blyantstregen beskyttede zinken neden under, så man i 1984 kunne måle, at den oprindelige tykkelse på 6 mm nu var svundet til 4 mm.

 

Justitia tabte sit scepter i 1984. Under decemberstormen i 1999 mistede Magten sit sværd, og Justitia tabte den ene vægtskål. Ved begge lejligheder blev skaderne efterfølgende udbedret.