Spring til indhold
Luk

Om Odense 

H.C. Andersen Festspil 

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

 

Mens Klaus Pagh var ansat på Odense Teater, fik han ideen til H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby. Klaus Pagh, der er født i 1935, var uddannet fra teatrets elevskole i 1962 og havde tilknytning til teatret frem til 1966. 

Freddy Albeck til generalprøve på de første H.C. Andersen Festspil 1965 H.C. Andersen Festspil 1965, Svinedrengen

Fra generalprøven på de første H.C. Andersen Festspil i den Fynske Landsby, 30. juni 1965 (dagen før premieren). Skuespilleren Freddy Albeck som H.C. Andersen, omgivet af nogle af de mange børneskuespillere.

Foto fra premieren. Her ses svinedrengen og prinsessen. Lugten af grisene blev for meget for en af hofdamerne i baggrunden - hun måtte holde sig for næsen.

 

Ideen gik kort fortalt ud på at opføre et H.C. Andersen-eventyr i Den Fynske Landsby og inddrage en stor portion børn fra Odense og omegn i opførelsen. På den måde var det givetvis også sikret et vist tilskuerfundament. 

 

I vinteren 1964-65 var Klaus Pagh nået til udvælgelsen af de medvirkende til den første forestilling. Balletbørnene blev f.eks. fundet i januar 1965 ved et arrangement i gymnastiksalen ved Marie Jørgensens Skole, og i løbet af foråret kom prøverne i gang.

 

Der blev også udskrevet en konkurrence blandt børn om den bedste plakat for festspillene, og her var betegnelsen H.C. Andersen Festival – så det er altså ikke et nyopfundet udtryk! Den 9-årige John Schiøler fra Nordals vandt korkurrencen. 

 

Den første forestilling var Svinedrengen, og kun to af skuespillerne var voksne, nemlig Freddy Albeck som i rollen som fortælleren (H.C. Andersen) og Bengt Nielsen som den gamle kejser. Premieren forløb – ligesom generalprøven – uden synderlige problemer, og da svinedrengen midt under premieren faldt over en af sine sortbrogede grise, slog det ham ikke ud af stilen.

 

Efter premieren takkede byens turistchef, Jørn Erik Schreiner, de medvirkende. Han var i mange af de kommende sæsoner en af ankermændene bag den organisation, der skulle til, da de første år havde vist festspillenes berettigelse. En ny attraktion – også for turister – var født.